Oefening 30
"Omhels de Tijger"

VORM "OMHELS DE TIJGER"


Open de bron is een korte Tibetaanse Tai-jivorm. Hij is snel aan te leren, opent de bron van Qi en bevat alle basisprincipes, waardoor hij invloed heeft op het gebruik van het hele lichaam. Belangrijk is dat elke beweging een cirkel vormt en overgaat in een volgende cirkel.

De armen omhoog, naar achter en weer terug
De armen gaan naar voren, vervolgens naar achter de rug, door vanuit het bekken te duwen komen de armen weer naar voren (openen Dumai en Renmai). Hierdoor ontwaakt de Qi in het lichaam.

Verzamelen van Qi
Daarna wordt de ver-zamelde Qi naar het lichaam gebracht door de handen naar de borst te draaien en naar het lichaam toe te brengen.

Naar beneden duwen van Qi
Vlak voor de borst draaien de handpalmen naar beneden zodat de verzamelde Qi naar het Dantian wordt geduwd (verbinden Dumai, Renmai met Chongmai).

Armen cirkelen om het lichaam
Maak vanuit deze houding een cirkel met de armen om het lichaam heen. Laogong-punten wijzen omlaag en iets naar achter en gaan naar elkaar toe, alsof je een gordijn opent. Achter de rug kantelen de handen. Laogongpunten zijn naar buiten gekeerd alsof je het gordijn weer sluit. (Openen en sluiten van de Daimai.)

Groeien als een boom
Als de ruggen van de handen elkaar bijna raken gaan ze samen naar boven (Daimai wordt verbonden met Chongmai). Aan het eind van deze ronding gaan ze naar buiten en omlaag (Chongmai stroomt over in Dumai en Renmai). Hierdoor krijgt de Qi mogelijkheid om te groeien en komt nieuwe Qi binnen.

Omhels de tijger
De handen komen vanuit het groeien als een boom onder aan de cirkel samen met de polsen over elkaar linkerhand boven en je omhelst je eigen kracht (Dumai en Renmai stromen over in Daimai).

Deel de bloemen uit
Deze kracht laat je langzaam los door een cirkel naar voren te maken. Je opent je armen horizontaal op schouderhoogte (Daimai openen en over laten stromen in Dumai en Renmai).

Keer terug naar de berg
De armen zinken omlaag, waardoor ze weer naast het lichaam komen (Dumai, Renmai met Daimai naar de Chongmai brengen) in de basishouding.

Oefening: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32

Terug naar "Tai Chi" startpagina