Oefening 24
"Qi Gong Massage"

Qi gong massages zijn ontworpen voor het gezicht en zijn "openingen", de nek en het borstgebied, de nieren, de onderbuik en de ledematen. Ze vormen een belangrijk onderdeel van Qigong beoefening. Ze kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt aan het begin van een oefensessie, speciaal in de ochtend na het ontwaken.
Het brengt de energiestroom op gang en stimuleert de circulatie in de meridianen. De ochtend massage is energiek met een lichte aanraking. Deze Qigong massage kan ook worden gebruikt aan het eind van een oefensessie.
Het dient dan om de, tijdens de oefeningen vrijgemaakte energie gelijkmatig te verdelen. De massage is dan vriendelijker, dieper en minder snel.

Bij bijvoorbeeld de gezichtsmassage, (het hoofd is Yang), wordt de energie in heel het lichaam wakker gemaakt. Iedere "opening", krijgt een toeloop van bloed en energie.
Volgens de leer van de vijf elementen wordt via:

∑ De oren, de energie van de nieren gestimuleerd, (water).
∑ De ogen, de energie van de lever, (hout).
∑ De neus, de energie van de longen, (metaal).
∑ De mond, (lippen) de energie van de milt en de alvleesklier, (aarde).
∑ De tong stimuleert de energie van het hart, (vuur).

Het masseren van de hoofdhuid stimuleert de circulatie in de blaas en galblaas meridianen. Dit moedigt de doorgang van energie naar de hersenen aan hetgeen onze alertheid vergroot. Nekmassage sterkt de Qi circulatie in de kleine hersenen en het nekwervel gebied. Het masseren van de punten op de romp versterkt de controlepunten van Qi circulatie. Het masseren van de nieren en de onderbuik, maakt de Tantien (Dantian) "wakker", ons centrum van vitale energie.
Het masseren van de armen en de benen, de energie richting in de meridianen volgend, activeert de circulatie in deze meridianen.

Oefening 1: Het wrijven van de handen.
Begin elke massage met het wrijven van de handen tegen elkaar. Doe dit langzaam, de handen licht tegen elkaar duwend.
Het wrijven van de handen dient om warmte te laten ontstaan en om de energietoevoer in de handen te bevorderen.
Focus op de lao gong punten in het midden van de handen en op de vingertoppen.


Oefening 2: Het gezicht masseren.
Begin op het voorhoofd. Breng de handen omlaag over de oren, wangen en mond naar de kin. Breng daarna de handen naar de zijden van het gezicht en breng ze terug omhoog over de kaken, de voorkant van de oren en de slapen. Druk licht bij het omlaag gaan, oefen wat meer druk uit bij het omhoog gaan. Herhaal 10 tot 15 maal.

∑ Deze massage brengt de energie van het gezicht, huid en spieren in balans. Door de richting waarin de massage wordt uitgevoerd wordt ook het verzakken van de huid en rimpelvorming tegengegaan.


Oefening 3: Het masseren van het voorhoofd.
Begin met het wrijven van de handen. Masseer daarna vriendelijk het voorhoofd, alsof je het afdroogt. Doe dit 15 maal, om en om, met beide handen.

∑ Dit brengt de acupunctuurpunten van het voorhoofd in balans. Het stimuleert de circulatie van bloed en energie in zowel de voorhoofdsholtes als in de huid. Deze massage heeft een anti-rimpel effect.Oefening 4: De hoofdhuid masseren.
Wrijf de handen. Houdt de vingers alsof ze de tanden van een kam zijn. Duw stevig op de hoofdhuid en maak met de vingers kleine schokkende bewegingen. Doe dit van de voorkant naar de achterkant van het hoofd. Dit maakt de hoofdhuid "los" van de schedel.
Herhaal deze beweging 15 maal.
"Plant" daarna de vingermagels in de schedel en beweeg de hoofdhuid nu langzaam, maar stevig over de schedel, zonder schokken. Herhaal deze massage 15 maal.

∑ Het masseren en het losmaken van de hoofdhuid van de schedel, helpt de huid ademen en het verbetert de conditie van de haarzakjes. Deze oefening is nuttig bij het bestrijden van hoofdhuidproblemen en bij haaruitval.
∑ De massage met de nagels, brengt een toeloop van bloed teweeg naar het gebied dat de haarwortels sterkt. Ook brengt deze massage een toevoer van energie teweeg in de galblaasmeridianen en in de blaasmeridianen, zo werkt het ook positief op de hersenen. Deze oefening werkt o.a. verfrissend tijdens lange autoritten.


Oefening 5: Het masseren van de ogen.
Wrijf de handen tot ze warm zijn. Plaats ze plat over de ogen en breng ze naar opzij, richting de slapen. Wrijf de gehele omtrek van de ogen waaronder de oogleden en de wenkbrauwen.
De pink passeert hierbij de onderste rand van de oogkas.
Herhaal dit 15 keer.
∑ Deze massage versterkt de ogen en het gezichtsvermogen. Het heeft een verfrissend effect bij werk dat concentratie vraagt, bijvoorbeeld bij het werken met een computer. Het sterkt de energie van de ogen en van de lever. Lichte druk op de oogleden stimuleert de energie van het hart. Bij deze massage worden alle acupunctuurpunten die met de ogen zijn verbonden bewerkt.


Oefening 6: De neus masseren.
Wrijf de handen warm. Masseer de zijkanten van de neus met de wijsvingers. Herhaal deze beweging 30 keer, op en neergaand langs de neus.

∑ Deze massage werkt bij een verstopte neus, stimuleert het reukvermogen en werkt gunstig op de energie van de longen. Het werkt op de reflexpunten die met de neus verbonden zijn.


Oefening 7: Het masseren van de lippen.
Wrijf de handen warm. Plaats de wijsvinger in de lengte op de bovenlip, halverwege de neus en de lip. Plaats de andere wijsvinger in de holte van de kin onder de onderlip.
Masseer 15 keer, verwissel de vingers en herhaal opnieuw 15 keer.

∑ Deze beweging masseert de spieren van de lip en brengt rimpelvorming rond de mond tot stilstand. Het stimuleert ook de energieŽn van de alvleesklier, de milt en de maag.


Oefening 8: Het masseren van de oren.
Wrijf de handen warm. Breng de pinken en de ringvingers voor de oren en de andere vingers achter de oren. Beweeg de vingers op en neer en masseer de oren krachtig. Doe dit 30 keer.

Plaats daarna de handen over de oorschelpen en masseer deze van voor naar achteren. De oorschelpen vouwen zich hierbij van voor naar achteren. Herhaal dit eveneens 30 maal. Eindig de massage met het knijpen van de gehele oorschelp tussen duimen en wijsvingers.
∑ Deze massage stimuleert de circulatie van energie en bloed in de oorschelpen en in de oren zelf. Ook het gehoor wordt versterkt. De oren zijn verbonden met de nieren. Het werken met de oren stimuleert zo ook de energie van de nieren. De oorschelpen zijn een reflexgebied waarop het hele lichaam is weergegeven. Het stimuleren van de oorschelpen stimuleert al de reflexpunten van het lichaam. Hun onderlinge samenwerking en eenheid wordt versterkt.Oefening 9: Het masseren van 'het Paleis van de Wind'.
Wrijf de handen warm. Masseer het acupunctuurpunt in de holte onder het achterhoofdsbeen, zowel links als rechts. Gebruik hierbij de duim, de middelvinger of een paar vingers samen. Druk dit punt stevig, doe dit 30 maal. Men kan de vingers ook draaien tijdens het drukken.

∑ Deze massage is o.a. goed bij het bestrijden van slapeloosheid. Het draagt bij tot een rustige slaap, kalmeert de geest en werkt tegen nekpijn en migraine.


Oefening 10: Het masseren van de nek.
Wrijf de handen warm. Leg de handen plat op het achterbeen. Daal af langs beide zijden van de wervels tot aan de trapezus (monnikskapspier), de grote spier van de bovenrug en het schoudergebied. Herhaal dit 15 keer.

∑ Dit versterkt de circulatie van bloed en energie in de haarwortels. Ook stimuleert het het reflexgebied in dit lichaamsdeel. Het vergroot de flexibiliteit van de nek en draagt bij tot de bestrijding van artritis in het nekwervelgebied. Het draagt ook bij tot een regelmatig slaappatroon.


Oefening 11: Het masseren van "het Paleis der Vitale Centra".
Wrijf de handen warm. Kruis de handen en leg drie vingers van elke hand op het Hu Fu punt, ook bekend als het 'Paleis der Vitale Centra". Dit punt ligt in de hoek tussen borstbeen en sleutelbeen. Masseer dit punt 30 maal, van boven naar beneden.

∑ Deze massage komt ten goede aan de energie in de top van het bovenlichaam. Het moedigt het dalen en de verdere verdeling van energie door het lichaam aan. Ook stimuleert het de circulatie in het lymfesysteem.Oefening 12: Het masseren van de "Grote Lo van Energie" en de "Shu Fu" punten.
Wrijf de handen warm. Beklop met een losse vuist een Shu Fu punt en met de andere losse vuist een gebied dat 2 handbreedtes onder de oksel ligt. Dit punt opent de "Grote Lo" door welke de energie wordt verdeeld door het bindweefsel en de spieren. Doe deze massage 30 keer. Wissel hierna en doe hetzelfde 30 maal aan de andere kant.

∑ Deze massage helpt bij het laten circuleren van voedende energie door heel het lichaam. Het stimuleert de circulatie van lichaamssappen door het bindweefsel. Deze 2 punten bestrijden de opbouw van cellulitis.


Oefening 13: Het wrijven van de 'Levenspoort' met de vuisten.
Wrijf de handen warm. Maak losse vuisten. (1) Laat hierbij een holle ruimte over tussen de duim en de wijsvinger. Gebruik het gebied van de duimen en de wijsvingers (de "tijgermuil") en masseer de nieren met een cirkelvormige beweging. (2)


Masseer 15 maal in de ene richting en 15 maal de andere kant op. Eindig met het bekloppen van de "Levenspoort" (3) - (Ming Men). De handen vormen hierbij nog steeds losse vuisten. Klop, om en om, met de vuisten. Herhaal 30 keer.

∑ Deze massage sterkt het lendewervel gebied. Het voorkomt verkrommingen van de wervelkolom, met name lumbago ontstaan door overspanning te lang staan en menstruatiepijn kan er door worden voorkomen en/of bestreden. Ook sterkt het de nierfunctie en hun energie. Het wekt ook de ying energie op, de essentieel levensenergie die is opgeslagen in de nieren en in het Ming gebied tussen de beide nieren.


Oefening 14: De "Tantien" (Dantian) masseren.
Wrijf de handen warm. Plaats ze hierna schuin over de Tantien (Dantian). Masseer de Tantien (Dantian) in de richting zoals aangegeven op de tekening. Eťn hand gaat omhoog terwijl de andere omlaag gaat. Herhaal dit 30 keer. Tijdens de massage zou men een sensatie van hitte gewaar kunnen worden op de oppervlakte van de huid. Dit zal zich verspreiden binnen het lichaam en in de Tantien (Dantian). Beklop hierna het Tantien (Dantian) gebied 30 keer, om en om.


∑ Deze massage leidt de opgewekte energie van de 'Ming Men' de Tantien (Dantian) binnen, (de onderste verwarmen). In dit gebied van het lichaam kan ruwe energie worden verfijnd tot subtiele en hete energie. Deze energie wordt in de meridianen geleid.


Oefening 15: Het masseren van de armen.
Het masseren van de armen in de richting van het energie verloop in de meridianen. Wrijf de handen. Masseer de schouder, de binnenkant van de linkerarm naar omlaag met de rechterhand, tot in de handpalm. Masseer daarna via de linkerhandrug, de buitenkant van de arm tot de schouder. Herhaal dit 15 keer. Doe hierna hetzelfde met de andere hand en arm. De linkerhand masseert nu de rechterarm. Herhaal ook dit 15 maal.


∑ Deze massage volgt de circulatie van energie in de acupunctuur meridianen. Zo stimuleert en versnelt het de "chi" circulatie in het meridiaan netwerk. Het verspreidt de energie die zich heeft opgehoopt in de Tantien (Dantian).


Oefening 16: Het masseren van de benen.
Het masseren van de benen in de richting van het energieverloop in de meridianen. Wrijf de handen. Masseer nu de achter- en zijkanten van de benen naar omlaag. Doe dit tot en met de kleine tenen. Masseer hierna, vanaf de grote tenen omhoog, de binnenkant van de benen tot het bovenste gedeelte van de dijbenen.


∑ Deze massage heeft hetzelfde stimulerende effect als de voorgaande oefening.
Oefening: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32

Terug naar "Tai Chi" startpagina