Oefening 22
"Meditatieve Oefenreeks"


1. Voeten parallel op schouderbreedte. Knikje in de knieŽn.
2. Breng de armen in een boog omhoog en naar voren tot de handen op borsthoogte elkaar raken.

(Zie fig. 1.) Adem hierbij in.


3. Armen weer laten zakken en teruggaan naar de uitgangshouding. Hierbij uitademen.
4∑ Breng de armen zijwaarts omhoog tot boven het hoofd, de palmen zijn hierbij naar boven gericht. (Zie fig. 2.) Hierbij inademen.
5. Armen zijwaarts naar omlaag brengen tot in uitgangspositie. Hierbij uitademen.
6. Hef de armen op, tot op borsthoogte brengen met de palmen omhoog gericht. (Zie fig. 3.) Hierbij inademen.
7. De handen verstrengelen, palmen omlaag brengen en vanuit de heupen naar omlaag duwen: de benen mogen gestrekt zijn maar dit is niet noodzakelijk. (Zie fig. 4.) Hierbij uit-ademen.
8. De handen openen, palmen naar boven richten en boven de grond bewegen alsof je een bal optilt. De armen worden door het lichaam mee omhoog gebracht. Pas als het boven-lichaam helemaal is opgericht heft men de handen tot op borsthoogte. Hierna de handen van elkaar af bewegen en naast de borst tot losse vuist sluiten. (Zie fig. 5.) Hierbij inademen.9. De vuisten openen, de palmen omhoog gericht, vingers naar voren. De armen zo omhoog brengen dat als ze boven het hoofd zijn: de palmen naar elkaar toewijzen. (Zie fig. 6.) Hier-bij uitademen.
10. De handen voor het gezicht brengen. Hierbij inademen.
11. Het gezicht 6 maal wrijven. (Zie fig. 7.) Hierbij uitademen.
12. De handen omlaag brengen tot ze zich op borsthoogte bevinden en naast de borst liggen met de palmen omhoog. Hierbij inademen.
13. Duw de handen naar voren, palmen van je af, vingers omhoog. (Zie fig. 8.) Hierbij uit-ademen.
14. Vuisten vormen en de handen terugtrekken tot naast de borst. De palmkant van de vuist is omhoog gericht. Hierbij inademen.
15. Met rechts naar voren stappen en duwen met de palm. Idem met de linkerhand, dus als links wordt uitgestapt ook links duwen. Na de duwende beweging terug naar houding 14. (Zie fig. 9.) Bij het duwen uitademen, bij het bijtrekken in.
16. Vuisten openen en armen rustig laten zakken, terug naar de beginhouding. Hierbij uit-ademen.
17. De onder 2 en 3 beschreven houdingen herhalen.

Afronding:
∑ De rechterhand op dantian, linkerhand op het midden van de borst. 12 Keer met de klok mee en 12 maal tegen de klok in masseren. Hierbij rustig blijven, ademen.
∑ Hierna de mond met lucht volpompen en 36 maal de mond spoelen als zich speeksel vormt dit hierna langzaam doorslikken.
Oefening: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32

Terug naar "Tai Chi" startpagina