Oefening 21
"Ischias"

Oefeningen tegen Ischias en klachten van de tussenwervelschijven


Ischias is een vorm van zenuwpijn, beginnend in de heup en verdergaand langs de achterzijde van het been tot aan de voet, veroorzaakt door beschadiging van de nervus ischiadicus. Een aantal oorzaken kunnen hiervoor verantwoordelijk zijn. Ontsteking van deze zenuw, een uitpuilende tussenwervelschijf en gewrichtsontsteking in het gebied van de lendewervels en het heiligbeen (lumbosacrale artritis) zijn de meest voorkomende.
Een ontsteking van de ischiaszenuw (neuritis) is gewoonlijk het gevolg van blootstellen aan te veel kou, een vergiftiging en infectie van de omliggende weefsels en artritis van het heiligbeen en darmbeen. Pas als de acute symptomen van de zenuwontsteking milder zijn geworden, kan de behandeling door middel van massages en therapeutische oefeningen worden begonnen. U vindt hieronder een oefenschema voor dit type van heupjicht. Deze oefentherapie is ook geschikt ter bevordering van het herstel (eventueel na een operatie) na rugklachten en pijn in het been als gevolg van beschadigde tussenwervelschijven.

MASSAGE
Beklop de onderrug, de billen en de achterzijde van de dijbenen met een met een doek omwonden of met rubber overtrokken stok drie tot vijf keer per dag gedurende vijf tot tien minuten. Over het algemeen kan de patiŽnt deze massage zelf in staande houding toepassen; natuurlijk kan ook de therapeut dit doen.

THERAPEUTISCHE OEFENINGEN
De volgende oefeningen worden gedurende de eerste fase van herstel gedaan:

Oefening 1:
Ga op de rug liggen, met opgetrokken knieŽn. Nu de knieŽn openen en sluiten. U kunt daarbij druk uitoefenen tegen de zijkant van de knieŽn.Oefening 2:
Ga op de rug liggen met opgetrokken knieŽn; nu de benen beurtelings strekken en optrekken, waarbij de hielen op de vloer blijven.Oefening 3:
Ga op uw gezonde zijde liggen en trek de knie op, en strek het zieke been. De heup blijft licht gebogen.Als er verbetering in uw conditie is gekomen, kunt u dit oefenschema uitbreiden met de volgende oefeningen:


Oefening 4:
Ga half rechtop zitten, het lichaam wordt door beide handen achter uw rug op het bed gesteund.Uitgangshouding

1. De linkerknie optrekken en daarna het been strekken. (Zie tek. 1)
2. De rechterknie optrekken en daarna het been strekken.(Zie tek. 2)Oefening 5:
Ga op een stoel zitten, maar zo dat de romp een rechte hoek vormt met uw dijbenen en uw knieŽn eveneens een rechte hoek vormen. De handen rusten op uw dijbenen. Nu de romp voorover buigen en beide handen langs de voorzijde van uw onderbenen laten glijden.

Oefening 6:
Ga zitten, met gestrekte benen. Nu de romp voorover buigen en de vingertoppen naar de tenen brengen.

Oefening 7: Ga staan, waarbij u zich met een hand vasthoudt aan een stoelleuning bijv. Nu het pijnlijke been voor- en achterwaarts zwaaien.


Oefening 8:
Ga rechtop staan; de voeten gesloten, de handen op de heupen en de heupen gestrekt.
1. Met de linker voet een pas zijwaarts doen.
2. Nu de linkerknie buigen maar het rechterbeen gestrekt houden. Terugkeren tot uitgangs-houding. Deze beweging herhalen met het andere been.


Oefening: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32

Terug naar "Tai Chi" startpagina