Oefening 12
"De Schildpadoefening"


De schildpadhouding is een oefening die de zenuwen van de nek strekken, stimuleren en van energie voorzien. De nek vormt het centrale wegennet voor alle zenuwen die naar en vanaf de hersenen door het centraal zenuwstelsel lopen.

De schildpadoefening sterkt de hele wervelkolom, werkt tegen vermoeidheid, stijfheid en pijn in nek- en schouderspieren. Ook heeft hij een gunstige invloed op de schildklier en de bijschildklier.

De oefening kan staand of zittend worden gedaan, bijv. in de ochtend na het opstaan of voor het slapen gaan. Ook kan hij toegepast worden op elk moment dat er spanning is ontstaan of dreigt te ontstaan in de nek, bovenrug en schoudergebied.1. Breng de kin naar de borst.
Strek tegelijkertijd de top van het hoofd omhoog.
Adem in terwijl je dit doet.
De achterzijde van de nek wordt hierdoor zacht gerekt.

2. Breng langzaam de achterkant van de schedel naar omlaag, alsof je de achterkant van de nek ermee wilt raken. Adem uit terwijl je dit doet.
De kin wordt hierdoor omhoog getrokken en het keelgebied wordt wat gestrekt. Ook worden de schouders omhoog getrokken langs beide zijden van het hoofd alsof je met schouders het oor wilt raken.

3. Herhaal deze cyclus 12 keer. Forceer geen enkele beweging en voer de bewegingen langzaam uit!

Houdt de vingers rond de duim in een vuist. Dit voorkomt het wegvloeien van energie via de vingers. Houdt de ogen zacht gesloten of kijk recht vooruit naar een zacht of gedempt licht. Schouders niet optrekken!
Concentreer je op wat je aan het doen bent!

Oefening: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32

Terug naar "Tai Chi" startpagina