T'ai Chi Qi Gong: De Vogels vliegen naar het ZuidenLees hier het verhaal van Moeder Aarde1. Op lichamelijk niveau werkt deze oefening voor het hart en de longen, de lever en de pancreas. Het bevordert ook de spijsvertering.

2. Vanuit een spiritueel standpunt gaat het om het naar binnen halen en ontvangen van Kosmische energie en Aarde- energie. Als een grote bal energie die je bij jezelf naar binnen trekt en vervolgens als geschenk aanbiedt.


De oefening gaat als volgt:

¤ Voeten op schouderbreedte, de knieėn licht gebogen en de handen op debovenbenen. Dit is de paardestand. Ga niet te ver vanwege overbelasting van de rug maar zak zo diep door dat het prettig blijft aanvoelen. Voor degene die dit moeilijk vinden mogen in de semi- of halve paardstand staan.

¤ Rug recht en ontspan.

¤ De vingers zijn losjes van mekaar, niet gespreid.

¤ Op een inademing drijven de armen omhoog en worden de benen gestrekt. De polsen zijn gebogen en de vingertoppen wijzen naar beneden. Tot schouderhoogte. De handen draaien zodat de handpalmen naar voren wijzen.

¤ Op een uitademing weer door de knieen zakken in de paardestand en de handen laten zakken. Voor de dantien aangekomen draaien de handruggen naar beneden en de vingertoppen wijzen naar elkaar maar raken mekaar niet. De handpalmen wijzen naar boven.

¤ Op een inademing de benen strekken terwijl de armen zijwaarts gaan als de vleugels van een vogel. De polsen zijn gebogen en de palmen en vingertoppen wijzen naar beneden. De armen minder dan 90° zijwaarts brengen.

¤ Op een uitademing de vingertoppen naar boven draaien en de armen laten zakken en de knieen buigen. De vingertoppen draaien naar elkaar toe voor de dantien. De handpalmen wijzen naar boven.

¤ Op een inademing, de benen strekken en de handen, met de handruggen naar beneden, naar boven brengen tot harthoogte. De vingers zijn nog steeds losjes en naar mekaar gericht. Neem de Kosmische engie op. Draai nu de handen, de handpalmen naar beneden.

¤ Op een uitademing door de knieenn zakken in de paardrijstand. De handen naar beneden brengen, palmen wijzen naar beneden.

¤ Draai nu de vingertoppen naar voren en sluit de vingers tegen elkaar, ook de duim. Maak kommetjes van de vingers (ter grootte van een vuist). Op een inademing de energie uit de aarde trekken/ scheppen tot borsthoogte. Draai nu de kommetjes 45° naar binnen toe. De armen zijn van het lichaam verwijderd. Dit is het omarmen van een grote bal van energie en hou deze energie vast.

¤ Op een uitademing door de knieen zakken en in deze houding de bal met energie als geschenk aan bieden aan Moeder Aarde. Tel tot 3.

¤ Adem in en trek dan energie uit Moeder Aarde, die altijd veel meer zal teruggeven dan wij haar aanbieden en offer deze energie aan de Hemelse Vader en net als altijd ontvang je ook nu weer meer terug dan je geeft. De benen zijn nu weer gestrekt. Adem uit en adem in.

¤ Op een uitademing door de benen zakken in de paardrijstand. Trekt de energie nu in uzelf, in de dantien, de zonnevlecht, plexus solaris, hara of hoe ge dit punt ook voor uzelf wilt benoemen. Dit is voor uw eigen gezondheid, uw eigen genezing, uw eigen spirituele ontwikkeling of voor datgenen waar je het voor nodig hebt. Misschien wel om als geschenk aan iemand te geven. Leg de handen losjes op het bovenbeen.

¤ Op een inademing de benen strekken. Adem uit.

¤ Op een inademing de handen en armen naast het lichaam brengen.
Dit is het verhaal van een Sjamaan bij de Noord-Amerikaanse Indianen:


Voordat ik geboren was, verlangde mijn mooie donkerbruine Moeder al naar mij. Zij wilde mij voelen zuigen aan haar borst. Zij wachtte lange tijd tot ik kwam - het was misschien wel eeuwenlang - totdat zij niet langer meer wachten kon. Zij nam twee klompen vlees van haar eigen lichaam af en vormde die tot een jonge vrouw en een jonge man. Zij maakte die jonge mensen beeldschoon in elkanders ogen, en zij verenigden zich om een kind voort te brengen, en dat was ik. Daar was ik er dan eindelijk! Wat was mijn donkerbruine Moeder gelukkig! Ik was tevreden!

Nu ik dan gekomen was echter, was er werk aan de winkel want ik was hongerig en begon te huilen om iets te eten te krijgen. Mijn Moeder liet de haren van haar prachtige donkerbruine lichaam groen en lang worden, zodat zij vruchten en zaden gingen dragen. Zij maakte die eetwaren wonderschoon en gaf mij ogen zodat ik kon genieten van hun schoonheid. Zij maakte hen geurig en gaf mij een neus zodat ik hun geur kon waarderen. Zij maakte hen smakelijk en gaf mij een tong zodat ik kon proeven wat een heerlijke smaak zij hadden. Zij maakte hen voedzaam en gaf mij een maag zodat ik hun sappen kon verteren en het vlees van mijn Moeder in dat van mijzelf om kon zetten.

Mijn mooie donkerbruine Moeder weet dat als ik van haar weg zou dwalen, ik al gauw zwak en uitgeput zou worden. Daarom houdt zij mij bij zich, en drukt altijd haar lichaam tegen de zolen van mijn voeten. Zo kan ik haar onder me voelen, en dan weet ik wie ik ben en waar ik sta.

Omdat wij voortdurend tezamen zijn, leer ik van haar voorbeeld. Zij begrijpt mij, en dat laat mij zien hoe ik ook anderen kan begrijpen. Zij voedt mij, daardoor leer ik mij veilig te voelen en vrijgevig te zijn. Zij heeft mij nooit in de steek gelaten, en heeft mij zo geleerd om trouw te zijn. Zij is mij nooit vergeten, en heeft mij zo geleerd om te onthouden. Misschien is de herinnering aan haar wel het grootste geschenk dat zij mij gegeven heeft, want dat is het enige dat ik haar ook weer kan geven.

Dit is ook jouw verhaal. Jij en ik hebben namelijk dezelfde mooie donkerbruine Moeder. Laten we haar dus de beste dank geven, die een dankbaar kind maar kan geven:

" Mooie donkerbruine Moeder, vol liefde houden wij U in gedachten!"
- Brian Stevenson