Patchwork


Rode bedsprei


Finished Quilt August 1994
Gele bedsprei


Finished Quilt September 1995
Groene bedsprei


Coming soon!
Merry Mouse Quilt


Finished Quilt September 2006
Tatty Quilt


In progress... 2011/2012
Forever Friends Quilt


In progress...MIJN VERHAAL... MY STORY... LA MIA STORIA...
in Quick & Easy Stith & Craft Magazine.


Wat is patchwork?

Patchwork betekent letterlijk "lapjeswerk"; het aan elkaar naaien van lapjes. Een quilt is een deken, die bestaat uit drie lagen. Een mooie bovenkant van aan elkaar genaaide lapjes, een warme tussenvulling en een onderkant. Deze drie lagen worden met kleine steekjes op elkaar gequilt, dit is eigenlijk gewoon rijgen. Daarna worden de randen afgewerkt.
De bovenkant van een quilt bestaat meestal uit blokken. Elk blok bestaat uit driehoeken of vierkanten. Sommige blokken bestaan zelfs uit ruiten of zeshoeken. Een eigen ontwerp maken behoort ook tot de mogelijkheden. Zie mijn groene bedsprei. Deze is volledig door mij ontworpen. Van een werkstuk kunnen jullie bv. een tasje, een kussen, een (wand)kleedje of een speldenkussen maken. Dat hangt natuurlijk ook af van de grootte van je werkstuk.

Maken van een ontwerp. Wat heb je allemaal nodig?

Een ontwerp. Daar maak je dan patronen en mallen van (+ 1 cm naadwaarden. Deze teken je gelijk mee op de mal). Hier heb je een potlood, gum, lineaal en schaar voor nodig. Je tekent het patroon op ruitjespapier, knipt ze uit en plakt ze met Pritt op schuurpapier. Ruwe kant is onderkant. Dit voorkomt dat de mal gaat schuiven op de stof.
Je kunt ook van tevoren berekenen hoeveel stof je nodig hebt als je eenmaal al je mallen klaar hebt en weet hoeveel patroononderdelen je van elk nodig hebt. Leg deze mallen op de stof. Teken af en knip uit.
Dan worden de lapjes aan elkaar genaaid met 1 steekje achteruit en 2 vooruit. Altijd de naden strijken! Niet met je nagels glad maken! Strijken geeft het mooiste resultaat.
Bedenk van tevoren wat je gaat maken. Een kussen wordt ongeveer 30 cm in het vierkant, een speldenkussen 10 cm en een pannelap 18 cm.


U vindt een grote collectie patchwork stoffen bij:
't Hobbyhoekje in Huissen.
Klik hier voor rechtstreeks contact en informatie.De hierboven vermelde tekst is met de beste bedoelingen opgeschreven vanuit mijn eigen ervaring en dient uitsluitend als aanvullende informatie. Derhalve kan ik niet aansprakelijk gesteld worden voor evt. fouten die optreden en ontstaan tijdens of na het vervaardigen van een werkstuk.