Hout branden * Woodwork * Intaglio sul legno


This page is only in Dutch * Questa pagina è solo in Olandese.Benodigdheden:
- een elektrische brandstift (Mijn brandstift is van het merk Brenn-Peter)
- evt. een set pyrografeer stiften
- hout (meer uitleg hieronder)
- carbonpapier
- tekening, potlood

Wat is pyrografie?
Pyro = vuur/brand en betekent dus de kunst van het branden in hout. Het is een zeer oude techniek die in verschillende landen beoefend wordt.

Voor meer informatie en geschiedenis verwijs ik jullie door naar de website van " Pyro-art". Op deze site zijn ook vele voorbeelden te zien.

Hout soorten:
Men kan op bijna alle houtsoorten graveren maar het mooiste resultaat bekomt men door zacht hout (Lindehout) te gebruiken. Ander zachte houtsoorten zijn: berkenhout en wilgenhout. Hardere soorten zijn: grenen en eiken (voor gevorderden).

Gebruik en werkwijze:
- Een brandstift wordt aangesloten op een wandkontactdoos en is in enkele minuten op temperatuur en klaar voor gebruik.
- Een brandstift wordt gebruikt zoals men een potlood zou vasthouden. i.p.v. een lijn of kleur wordt een "brandspoor" achtergelaten. Men kan volle lijnen trekken, arceren of punten (tippen). Afhankelijk van het design gebruikt men een andere kop.
- Kan je niet zo goed tekenen dan kan je de tekening met carbonpapier op het hout overtrekken.
- Dan met de brandstift het design inbranden.
- Zorg dat het hout niet verbrandt. Het branden zelf gaat niet zo erg snel dus wees geduldig. Ben je niet zeker probeer dan eerst op een proefstukje een bepaalde techniek uit en begin met een eenvoudige tekening.
Belangrijk: zorg dat de lijnen vloeiend zijn.
- Mooie schaduweffecten bereik je door wisselende temperaturen te gebruiken. Dit uiteraard mist je een regelbare brandpen gebruikt.

Opmerkingen en waarschuwingen:
De stift kan erg warm worden. Wees voorzichtig en verbrand je vingers niet! Tijdens het branden ontstaat er een aparte geur afhankelijk van de houtsoort. Een goede verluchting is aan te raden. Let ook op de kleding die je draagt! Als je even stopt met werken trek dan de stekker uit het stopcontact.

Toepassingen:
De mogelijkheden zijn onbeperkt zolang het maar het goede hout is. Op leder branden gaat ook maar dat behoort niet tot mijn specialiteiten. Men kan naamplaatjes branden, houten kisten versieren voor bijv. Halloween. Iets moois voor aan de muur, bv. een portret. Kasten een extra dimensie geven of geef het houten speelgoed van je kind net dat extra meer door leuke "cartoons" te branden. enz…