Figuurzagen * Fretwork * Traforare


This page is only in Dutch * Questa pagina è solo in Olandese.

Algemene werkwijze:

1. Vergroten en verkleinen:
Men kan vergorten of verkleinen met een fotokopierapparaat of met ruitjespapier. Eventueel overtrekken opware grootte.

2. Overtrekken:
Met carbonpapier kun je de modellen overtrekken op hout. Het is voldoende eerst alleen de buitenlijenen over te trekken omdat je die ook het eerste zaagt. De andere lijnen kun je overtrekken na het schuren en grondverven. Let op, carbonpapier kan vlekken veroorzaken. Omdat de meeste modellen aan twee kanten geverfd zijn moet je de lijnen aan alle twee de kanten overtrekken. Je kunt ook de lijnen op de achterkant van het patronenvel met een zachtpotlood overtrekken, daarna leg je deze kant van het vel op het model en trekt met een potlood de lijnen aan de voorkant over.

3. Houtkeuze:
Voor de modellen zijn verschillende houtsoorten gebruikt. De blankhouten figuren zijn van grenenhout. De dozen, en cassetes voor tijdschriften van 3 en 6 mm dik berketriplex. Er kan ook vliegtuigtriplex gebruikt worden og 9, 12 en 18 mm dikke MDF-platen.

4. Zagen:
Elektrische figuurzaag waar je figuurzaagjes in kunt zetten. Hierdoor kun je fijn zaagwerk afleveren en heb je weinig last van afspringende zaagsplinters. Ook met een handfiguurzaag kun je goede resultaten bereiken. Vooral triplex is prima met de ahnd te zagen, maar ook het dunnere MDF-plaat. Gebruik je een decoupeerzaag, neem dan smalle zaagjes met rechte tandjes, je hebt dan minder last van splinters en je kunt kort draaien.

5. Schuren:
Goed geschuurd hout geeft een mooie ondergrond voor verfwerk. Gebruik schuurpapier met een fijne korrel en schuur voor het grondverven en vernissen. Tussen grondverf en het verven licht schuren. Bij grenenhout moet je vooral de zaagkanaten en ook na de eerste vernislaag goed schuren.

6. Voetstuk aanzetten:
Geef op het voetstukje en op het model aan waar je wilt boren. Schroef en lijm het model vast.

7. Gronden, verven en vernissen:
Gebruik DECORFIN PRIMER als grondverf, dat droogt snel. Licht schuren, stof afnemen en de lijnen overtrekken waar de verschillende kleuren komen. Verf met Decrofin Wood/Stone. Dat is een snel drogende acrlverf in potjes van 16 en 50 ml. Decorfin is in vele kleuren te koop; de kleuren zijn goed te mengen. Soms heb ik de kleur afgezwakt door te mengen met wit. Om een goed resultaat te krijgen is tweemaal verven aan te raden. Gebruik platte penselen nr. 16 voor grote oppervlakken en voor kleinere vlakken nr. 10 en kleine stukjes nr. 6 of 4. Voor de lijntjes e.d. is nr. 00 aan te raden. Spoel na gebruik de penselen met water. De blankhoutn of berketriplex modellen kun je vernissen met Decorfin Varnish Satin of High Gloss. Voor en tussen de eerste en tweede vernislaag goed schuren, dat geeft een extra bescherming. De penselen die je voor het vernissen hebt gebruikt, maak je schoon met terpentine.